fredag 31 maj 2013

#occupygezi är dagens hashtag!

Upplopp i Turkiet!

Flera områden drabbade. 

Just nu pågår det ett mindre krig i Turkiet. I Istanbul, Ankara och andra städer. Varför? 
Tro det eller ej, men det startade som en miljöprotest. En protest mot att den Turkiska regimen ville bygga bort en park. Och istället återbygga en Osmansk barack som ett shoppingcentrum. Varför reagerar folk på detta då? Ombyggnationer sker i alla moderna städer, eller inte bara moderna, utan just alla städer. 

Det som gör Geziparken, som den heter, unik eller speciell om man hellre vill säga det, är att det är det sista grönområdet av noterbar storlek i centrala Istanbul. 

                                                       En bild över Geziparken

Folket säger: "Man skulle aldrig bygga bort Central Park i New York eller Hyde Park i London." 

Sedan kan man fråga sig, varför just en Ottomask barack? Detta beror på regeringspartiets satsning i en kulturell uppväckelse av det Ottomanska imperiet. Man vill hylla och föra upp dess enligt regeringspartiet forna glans. Detta tillsammans med flera andra projekt för att återge Turkiet en "supermakt-position" är något regeringen satsar miljarder på. Inte utbildning, inte välfärd eller sjukhus. Sedan undrar man varför folket blir förbannade?

Det har skett mindre protester mot regeringen under en lång period, samtidigt har man "ockuperat" parken i sann "Occupy"-anda, men igår smällde det. Det smällde rejält. Sedan det startade har det dött minst tolv personer, och flera hundra är skadade. Men återigen lite backstory. I Onsdags så besökte oppositionsledaren Kemal Kilicdaroglu ockupanterna, som då var ett par hundra personer. Han lovade dessa att hjälpa dem så gott han och hans parti kan, för att stoppa rivningen av parken. Detta fick kanske polisen att reagera. För i Torsdags så skedde deras första räd. De åkte dit med massiva fordon, jagade bort demonstranterna och satte eld på deras tält. 

Freds och demokratipartiet beskrev polisens agerande som "stats-terrorism" i ett offentligt email. Amnesty international gick också hårt på den Turkiska regimen för dess agerande. Men hade de väntat sig vad som komma skall?

Protesten startade i Måndags som en miljöaktion, men har nu breddat sig till en fullskalig demonstration emot statsministern Tayyip Erdogan och hans parti AKP. Detta kan man se bl.a. på dess spridning, demonstranter har blivit beskjutna inte bara i staden där parken finns, Istanbul, utan även Ankarra (Och många andra städer), där tusentals försökte nå huvudkvarteret för AKP. Just nu marscherar tusentals mot Turkiets parlament, där ännu flera poliser väntar. 

Flera städer där demonstrationer skett.


Samtidigt som man läser om det hela i media så har jag fått höra från en kamrat som befinner sig i Turkiet att militär och polis skjuter på varandra. Tydligen har militär försökt förse demonstranter med gasmasker, vilket resulterat i förbannade poliser som skjutit skarpt och "gasbomber". Även så har man stängt ned alla lysen och stängt av 3G mottagningen, allt för att stoppa informationflödet.

Polis som skjuter på demonstranter. 
I Turkisk massmedia fokuserar man på allt utom protesterna! 


Jag avslutar det första blogginlägget om detta med en video. Notera att videon innehåller ett dödsfall som sker p.g.a. övervåld från polis.

Jag kommer att återkomma med fler inlägg när jag vet mer.

Källor:
          Personliga källor
          http://rt.com/news/turkey-clashes-istanbul-park-067/

Lördag: 


Idag har våldsamheterna inte avtrappats, snarare tvärtom! Polisen går på hårt över hela landet.
Samtidigt råder diskussioner om armén kommer göra något. Den Turkiska armén har om jag förstått det rätt
enligt konstitutionen rätt att avsätta en regim som inte är sekulär längre. Sekulär är något man inte längre kan kalla Turkiets regim. Så diskussioner råder om vad som komma skall. Däremot så har premiärministern strukturerat om hela militären, avsatt officerare, satt dit lojala officerare. Avsekulariserat armén skulle man kunna säga.Samtidigt som folket försöker samla sig allt mer så slår regimen till där det enligt dem behövs mest, internet.
Man blockar Twitter, man blockar Facebook, man försöker stoppa kommunikationen mellan demonstranterna. En sak som är ovanligt är att denna protest innehåller folk från alla skikt, kommunister, nationalister, både Kurder och Turkar, sida vid sida mot regimen.

De kommande timmarna kommer att vara mycket händelserika och jag kommer att göra en uppdatering ikväll igen om något stort sker. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar