söndag 23 december 2012

Sloveniens Marscherande Massa!


Tänkte informera lite om situationen i Slovenien.

Sloveninen hade för någon vecka sedan ett val, presidentval närmare sagt. 

Det stod mellan "Socialdemokraten" Borut Pahor och den icke partipolitiske mannen Danilo Türk. 

Danilo Türk har varit president i Slovenien sedan 2007 och lett landet
mer in i den ekonomiska krisen. Under det senaste året, eller rättare sagt, under de senaste månaderna har landet skakats av protester, protester mot den dåvarande presidenten, men nu även mot den nya. 

Anledningen att jag skrev "Socialdemokraten" ovan var för att han är en av de härliga nyliberala socialdemokrater som vi så mycket gillar! 
Han utnyttjade det dåliga läget till att retoriskt låta som en äkta socialdemokrat, 
men lovade aldrig riktiga reformer. 

Vad som väntas nu är den enda vägen Europa tycks ta, mindre offentlighet, större frihet för de som redan har det bra. 

Folket gillar det inte.

Videon är från Maribor där cirka 6000-10000 demonstranter samlades och
demonstrerade samt sjöng revolutionära sånger. 

Vad som även är viktigt att veta är att endast 41.95% av de som får rösta gjorde så. Det måste vara tillräckligt stort bevis för att dem har fått nog av politiker som utför samma politik. 

Kommer vara intressant att följa situationen i landet. 


Igår var även det en rolig dag i Ljubljana, konstnärer och annat folk reagerade på regeringens uttalande, om att protesterna som skett i landet på sistone (det 10.000 stora demonstrationen) är "en våg av uppåtstigande kommunistiska zombies". Detta ledde till att ett 1000 människor kom till Ljubljanas gator och klädde ut sig till zombies. 

Inte bara "vanligt folk" som var ute och demonstrerade, demonstrationen innehöll även krigsveteraner från Självständighetskriget som tillsammans marscherade med vänsterfolk som bar socialistiska fanor. En sann enhet! 
Tydligen var demonstranterna så läskiga att den politiska eliten som firade den nya presidenten & självständighetsdagen fick lov att gömma sig först i parlamentet, sedan i konserthallen, skyddade av polis och barrikader.

När folket är rädda för sitt folk så vet man att politikerna känner till folkets missnöje, ett missnöje som bara växer och växer i Slovenien. 
Framtiden är tämligen intressant! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar