torsdag 19 maj 2011

Spanska Våren

De senaste månaderna har vi hört otroligt mycket om Arabvåren. Hur länder som Tunisien, Egypten, Libyen, Syrien etc har haft en befolkning med en enda önskan: Demokrati, rättigheter och jämställdhet! En demokrati utan korruption, utnyttjande av system och mycket mer.

Idag ser vi liknande demonstrationer, vart då tror ni? Saudiarabien kanske? Eller Bahrain? Nej då har ni fel, utan det demokratiska västeuropeiska landet Spanien. Ett land som sedan Francos död varit demokratiskt. Ett land utan större demokratiska problem skulle man kanske kunna tro?, ekonomiska problem är en annan femma dock. Arbetslösheten ligger runt 20% och ungdomsarbetslösheten ligger på 40%.


Detta är något som får alla drabbade att bli förbannande, inte bara i Spanien, utan vi ser samma missnöje i Sverige och resten av Europa. Men ingenstans har vi sett stora demonstrationer. (Utom Grekland, de resulterade tyvärr i våldsamma sammandrabbningar)

Spanjorerna gör något vi alla borde göra! Visa missnöje, inte bara på nätet, inte bara prat mellan arbetskamrater och kompisar. Utan att gå ut på gatorna! Demonstrera! Verkligen visa att vi är missnöjda med i vårt fall borgarnas politik!

För att återgå till Spanien så är det inte bara arbetslösheten som gjort spanjorerna förbannande! Utan åratal av korruption har fått dem att få nog! En utlösande faktor skulle möjligtvis kunna vara just Arabvåren. Där man gråtit efter demokrati, men om demokratin är korrupt varför skall man då ha den? Spanjorerna går ut med budskap som lyder "Tänk på hur ni röstar!" I protest emot korruptionen.

I söndags började demonstrationerna, de har växt sedan dess. Men det har vi inte missat, då alla tidningar skriver om detta lika mycket som situationen i Tunisien och Egypten.... Eller hur är det egentligen? Än så länge har ingen svensk tidning skrivit om situationen i Spanien. Varför? För att det är ett europeiskt land? Vill man inte visa att folk kan vara missnöjda här också? Vill de bara visa problemen utanför Europa? Men... Varför visade de då Grekland? För att det gick våldsamt till? Visa de dåliga aspekterna endast?

På söndag är det val i Spanien. Om inte någon tidning skrivit om denna situation innan dess så blir jag mycket besviken på svensk journalistik. Hur man missar dessa fredliga ockupationer av torg i Spanien! Låt inte bara arabvärlden stå för längtan till äkta demokrati! Vi eftersträvar den även i Europa! Vår demokrati är inte perfekt! Den blir inte heller mer perfekt om vi är tysta!
(Notera att det inte bara är tyst här, utan även t.ex. i Ryssland, Portugal & England)

Nu försöker dock den spanska regeringen tysta ned de spanska demonstranterna! På Lördag och valdagen Söndag har man förbjudit demonstrationer! Varför? För att man tycker det är bra att låta folket lugna ned sig innan valet så de får "tänka själva utan andras rop". Låter inte som äkta demokrati tycker jag! Man ska har rätt att yttra sig! Alltid! Under alla omständigheter!

Demonstrationerna i Spanien kommer inte att stanna där! Redan nu så har man börjat ockupera nio torg i Italien! Redan nu planerar man stöddemonstrationer runt om i världen, bland annat Argentina, Sverige, Danmark, England, Holland, Frankrike & Tyskland! Tillsammans är vi starka! Tillsammans kan vi skapa den perfekta demokratin vi alla vill ha!

Imorgon är det en stöddemonstration utanför Spanska Ambassaden i Stockholm mellan 12-15, ytterligare en klockan 16 vid Sergels Torg! Kamrater, låt oss visa vårt stöd till det spanska folket! Låt oss visa vårt stöd för demokratin! Inte bara i Spanien, utan i resten av världen!

20/5 - 2011

Idag har händelserna utvecklats, tusentals fler människor har tagit sig till demonstrationerna och 65 torg igår har idag blivit ca 166 torg, bara i Spanien. I resten av världen pågår ungefär lika många till! Det man talar om är hur det kommer bli imorgon, eller rättare sagt om 11 minuter.

Om 11 minuter blir det lördag, dagen då det demonstranterna gör blir olagligt! Dagen då polisen kan gå till attack, dagen då de spanska demonstrationerna blir lika blodiga som dem i Grekland.
Vi får hoppas att politikerna har något förnuft kvar och låter dem vara kvar, vara kvar och arbeta för den demokratin de söker!

Idag har förresten även svensk media tagit upp det som sker! SvD har en artikel som visar missnöjet hos det spanska folket! Och det kanske sätter igång en större mediebevakning där nere!

Vi får se vad som händer i morgon. Vi får inte gå händelserna i förväg.

Spaniens Statsminister. Hoppas händelserna inte blir mer allvarliga ur ett våldsamt perspektiv!


Venceremos kamrater!

¡Viva España!

3 kommentarer:

 1. David, du anar inte hur glad jag blir att du skriver om detta! Jag har bott länge i Spanien har mycket vänner där... det är väldigt ovanligt att det faktiskt gör detta då deras historia inte varit som i många andra europeiska länder.
  Detta är något historiskt för Spanien för deras kultur/normer är att klaga och spotta på politiker i kvaterspuben och sen gå tysta tillbaka till sina arbeten där många jobbar runt 11timmar för att klara av sin ekonomi. Precis som man gjorde under 60-70talet... Spanien ligger långt efter många andra Europeiska länder och vi glömmer lätt att de haft diktatur fram till 1975 och mycket sitter kvar i landet och delar även Spanien.

  Jag hoppas verkligen svenska medier kommer att uppmärksamma detta! Fick ett telefonsamtal från min vän i Sevilla och det var tusentals människor på ett av torgen..både unga och gamla men mest unga! Tyvärr är jag inte i Sthlm annars hade jag kommit till ambassaden!

  FUERZA! No pasaran!

  SvaraRadera
 2. Det började den 15 maj, inte i tisdags.

  SvaraRadera
 3. Hmm undrar varför jag skrev tisdags, fixat.

  SvaraRadera